fredag 17. juli 2009

EI UNIK OPPLEVELSESNATT..........

Sitter på deilige Røros..er klar for en huldrenatt på Tolga....Jeg har hatt en kviledag i dag, men i morgen er jeg klar for neste steg, mot Sylane. Jeg har hatt noen fantastiske dager (48) så langt. Ha en fin sommer alle sammen...
HULDRENATT...ei unik opplevelsesnatt- i pakt med naturen og omgivelsene..midt på natta på en øde setervoll.

Det spilles på stein, tre og greiner og naturinstrumenter som bukkehorn, lur og seljefløyte. Lyssettingen er naturens egen, men fakler tennes når tussmørket senker seg over setervoll og mennesker. Lokk, sautrall, og folketoner fyller natten. Halling og polsdans i skjønn forening med moderne dans og uttrykk gjør opplevelsen særegen og spennende. Natur og mystikk, huldrebryllup, underjordisk jalling, slåttetromming, myter...dette er stikkord for hva vi fekk være med på underveis.

Herfra tar turen en ny form i litt mer ukjente omgivelser, og til tider langt mellom selvbetjente hytter. Det betyr enda tyngre ryggsekk, og frostnettene nærmer seg. Og komme til Røros var en milepæl for meg, en koselig milepæl!! Det er ikke farlig når man har kompiser som varter opp med flott hotellrom, vin og søte jordbær, og blomster ! (hallo damer, han er singel :)!..nå blir han fornøyd, tenker jeg) Da er det jammen ikke verst å være våt og sliten fjellfant. Tusen takk, Bjørn. Jeg veit ikke hvem andre enn du som kan finne på slikt.


Det er mye man kan og burde nevne om Røros. Jeg vart bergtatt av Bergstaden for mange, mange år tilbake, jeg har vært her mange ganger, og vil gjerne komme tilbake mange fler.
Jeg MÅ nevne musikkteateret ELDEN. Det skildrer de nådeløse månedene i 1718 hvor de svenske Karolinerne mislykkes i sitt angrep på Norge og blir ofre for vinterviddas barske lynne. Over 3000 soldater fryser i hjel på vei hjem til
Sverige fra Røros og Holtdalen over Tydalsfjella. Når Bergkorpset forlater staden for og yte Armfeldts tropper motstand er det kvinner og barn som møter Karolinerne på Røros. Sterke kvinneskikkelser gir krigen et annet ansikt. ELDEN tar for seg hvor kostbar krig er for mennesker....mennene som møter døden, og kvinnene som må bære den. Den tar ikke for seg bare av krigens gru..Elden forteller også om urokkelig kjærlighet, tro og tvil, og håp om et bedre liv, - og verden..Dette musikkteateret spilles midt i verdensarven, den mest fantastiske scene -Slegghaugan.

Massene av stein og grus drevet ut av fjellet med handemakt, hammer og feisel vitner om selve livsnerven i Bergstaden, der kobber var gull- men spire til krig. Jeg har sett dette stykket..men ser det gjerne igjen..et lite ferietips :)


6 kommentarer:

 1. hei snuppa! jeg er i Grong en svipptur med ei venninne herfra. Ned igjen imrg 19.7. Vi kjøre om selbu og til røros, hadde vore kjekt å møtt deg, men ser ut for at du er ute i felten igjen og itte lett å få tak i på tlf for øyeblikket. Det du skriv om Elden, har jeg oxo lyst til se, så bare si fra så æ e med veit du. Ha en glad og befriende marsj videre lille tusse. klem AM

  SvarSlett
 2. Hei Marita!
  Eventyr på eventyr..... Du er så flink å fortelle at eg nesten er der og opplever det! God tur vidare.
  I morgon reiser vi på ferie. Ei veke i Sandefjord og to veker i Italia.Heile familien med tre stor barn. Litt 50-årsfeiring på meg!
  Når eg kjem heim ventar fjella.... Jentetur. Vert spanande å lesa bloggen når eg kjem heim!

  Anne Grethe

  SvarSlett
 3. Takk for hilsen..Jeg trur det er i august Elden er satt opp.Klem og god tur til deg Ann Mari. Fint og høre du tar deg litt fri.

  SvarSlett
 4. Anne Grete..er du 50 år!? Jeg ønsker deg god tur til Sørlandet, og deretter Italia. Jeg er glad for og høre at jeg får formidla og delt noe av det jeg opplever underveis..til lykke med dagen din...Klem fra Nedalshytta

  SvarSlett
 5. Hi Marita, Hi Magne,

  the best wishes for your trip up to Nordkap. It was very nice to meet and to talk with you. Although i don't understand norwegian, i follow blog entries almost every day, since we are back from Norway. I don't know your email-address. So if you want some photos of you, which i made on our hikes through Hardangervidda and Skarvheimen, please contact me: public.massmann@gmx.de.
  Thanks a lot for the chocolate and the wine,
  Andreas & Petra

  SvarSlett
 6. Hei Marita! Vert bergtatt eg også når eg les om dine beretningar:)Du fortel så levande, det er spennande å følge deg. Eg har ferie no, vert liten ferietur ut i august, ellers har vi kosa oss heime. Fått oss nokre flotte toppturar i området også, så eg er storfornøgd:) Ønsker deg lykke til på turen vidare - beste helsing Mai Britt

  SvarSlett