lørdag 19. september 2009

I enden av villmarka...

13/9. Da jeg går fra Pihtssojarvi mot Somashytta har jeg fortsatt ikke bestemt meg for vilken retning jeg skal ta derifra. Følge Nordkalottleden, eller gå inn i Reisa Nasjonalpark og over mot Nedrefosshytta. Etter 5min på trappa på Somas, bråbestemmer eg meg for Reisa, og Geatkevuohytta. Jeg har en fin tur i flott landskap, men blir overrasket når jeg ser det ryker fra pipa. Det er ingen merka løype hit, og jeg hadde ikke venta at hytta var opptatt. Det henger ryper på veggen, så her er det heilt tydeleg jegere. Jeg banker forsiktig.., gjett om dem var overraska! Dem hadde benytta seg av hytta i mange år, og det var heilt uvanlig å få folk på dørene. Også kvinnfolk da! Åleine.., fra Lindesnes! Jeg blir sporenstreks bydd en øl, etterfulgt av et intervju. Da blir jeg forært 2 madrasser på gulvet:-)
En (akevitt) til middagen, og en Cognag til kaffen. Mulig det var to. Her blir jeg! Neste dag blir jeg invitert på jakt, men jeg benytter anledningen til å vaske, og få tørka klær, ta et frivillig bad i elva, høgge ved, og vaske litt i denne heilt spesielt sjarmerende hytta. Brødrene Dag og Ole Martin som jegerne heter, lokker med en tur på Reisaelva med elvebåt fra elvebaatsenteret.no. Vi går i land ved Mollisfossen, en av de høyeste igjenværende fossene i Nord Europa, med et fall på 265m. Den var flott! Det var en opplevelse å passere laks som hadde parkert i elva, og som sto på bare 20-30cm dybde.., som om den var utstoppa! Jeg såg laks fra 3-4kg opptil 12kg. Jeg plukka villrips, og titta på gamlefurua (600-800år). På denne turen var det mange flotte opplevelser. Det var mye rovfugl i Reisa, og endeleg møtte jeg mitt første lemen på turen, men den største opplevelsen var menneskene jeg møtte. Takk, Ole Martin som lot meg få hilse på familien, nyte en hærlig badstu og middag.
Jeg storkosa meg!

Jeg har slått leir på Flintfjellet. Jeg titter ut av teltåpningen. En rødrev kommer luskende i himmelsjå.., og noen reinsdyr beiter fredeleg. Den siste natta på vidda, heretter blir det vegtrasking. Det er vemodig, og jeg nyter kvelden så lenge jeg kan. Det blåser opp, og starter å regne/sludde når jeg kryper i posen, i visshet om at et eventyr nærmer seg slutten, og at kong vinter banker på. Jeg har bestilt flybillett hjem, jeg gleder meg til å hente Owie.., jeg gleder meg til mye, forresten. Hei så lenge! En varm hilsen fra Marita.

Disse kom jeg over langt inne på vidda, glad det ikke er mine - takk til Alfa!

5 kommentarer:

 1. Hei og hå!
  Det er ikkje til å tru! Tenk at du snart er heime. Det vert litt av ein overgang å kome tilbake til kvardagen heime. Du kjem vel fortsette å gå..... Har det i kroppen!
  Eg har sagt det før, men seier det igjen: Eg er så stolt av deg!!!!! Du har ein fantastisk vilje og pågangsmot. Masse flotte opplevingar. Takk for at du har tatt oss med på nokre av dei. Du er fantastisk flink å formidle det du ser og opplever!
  Varm klem frå Anne Grethe

  SvarSlett
 2. Heia Marita.
  Veldig hyggelig å møte deg på Altevasshytta for to uker siden. Blir så inspirert av mennesker som deg! Jeg ønsker deg lykke til videre og mange fine nye turopplevelser. Stor klem fra Hege

  Jeg har noen bilder jeg kunne sendt deg.
  hege_endresen@hotmail.com

  SvarSlett
 3. hallooo!!!

  jeg sitter i en god og varm stue, komfortabel med nytrekt kaffe, jeg ser/hører regnet på ruta, vinden som suser rundt "nova" og tenker på deg Marita, dine opplevelser
  der oppe med votter, lue, varme kle og heldigvis gode alfasko. Snart har du nådd drømmemålet ditt Marita,
  Norge på langs. (fyttikatta,det er langt)

  HELT VILLT spør du meg.

  GRATULERER med vel utført "vandring" og takk for alle gode flotte historier og bilder du har gitt meg. meg, som "Bare" har følgt med deg fra stua.

  Jeg har hatt en kjempetur Norge på langs:)

  God tur på resten av vegen Marita, og ha en fin flytur hjem.
  gleder med til å møte deg igjen. c",)

  Klem fra meg, Ann Hilde

  SvarSlett
 4. Hej Marita,

  och tack för en trevlig dag med dig i Abisko-Björkliden även om vi inte lyckades med grottövningarna.

  ha det bra och fortsatt lycka till

  Raili o Erik

  SvarSlett
 5. Hei Anne Grete.Jeg synest faktisk det er litt uvirkeleg :) Men det synker nok inn..
  Hei Hege! Så koslig med en hilsen fra deg. Vil du sende meg e-mail add din?
  Takk det samme, Ann Hilde. Husk jeg har en polardåp tilgode.
  Kjære Raili og Erik..Så koslig!Det var en veldig koslig dag..grotter eller ikke :)

  SvarSlett